Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках”.

18 травня, набрала чинності постанова Головного державного санітарного лікаря України від 16.05.2020 року № 21, якою внесено зміни до п.п. 5 п. 1 постанови від 27 квітня 2020 року № 14 “Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках”.

Отже, відповідно до п. 1 Постанови № 14 встановлено такі вимоги щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках:

  1. наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
  2. допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
  3. наявність на кожному вході (в’їзді) на територію агропродовольчого ринку диспенсерів з антисептиком;
  4. кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торгівельної площі ринку;
  5. наявність захисних екранів між продавцями і покупцями із плівки або пластику.

Забезпечення відстані між робочими місцями продавців не менш як півтора метри, за умови наявності між місцями торгівлі захисних екранів, або трьох метрів у разі їх відсутності;

  1. проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;
  2. відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;
  3. забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись, та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  4. агропродовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.

(постанова Головного державного санітарного лікаря України від 16.05.2020 року № 21 «Про внесення зміни до постанови Головного державного санітарного лікаря Укрвїни №14 від 27 квітня 2020 року “Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках”»)